Лично творчество с образователна и забавна цел
Постинги в блога от Април, 2016 г.
29.04.2016 17:25 -
За великденските яйца на Димитринка
Години наред, на Велики Четвъртък в Етъра, Димитринка Илиева демонстрира пред малки и големи как хората едно време са боядисвали яйцата с багрила от природата - треви, листа и корени.
Тази дребна и крехка жена, пременена в празнична н...
Тази дребна и крехка жена, пременена в празнична н...
29.04.2016 12:23 -
Великденски трепети
Дойде ли Великден, става някак по-светло на душата! И грижите човешки отстъпват на трепетната подготовка за празника Възкресение Христово!
Суетим се за яйцата, да са хем пресни, хем по-големички, че ако може и с бели черупки, че хващат ...
Суетим се за яйцата, да са хем пресни, хем по-големички, че ако може и с бели черупки, че хващат ...
28.04.2016 16:59 -
Трудното е лесно,щом е интересно!
Урок по история
Древна Елада
Древна Елада
28.04.2016 07:15 -
Бабините гозби
Ако домашен козунак обичаш,
се хващай ти да месиш и опичаш!
Ще трябва раничко да се събудиш
се хващай ти да месиш и опичаш!
Ще трябва раничко да се събудиш
27.04.2016 23:36 -
„... Красотата на българската носия е в хармонията й с разноцветния, вшит гайтан ...”
/ЕТЪРСКИТЕ МАЙСТОРИ/
В долния край на Етнографския музей, между Бояджийната и Воденицата-долапкиня, досами вадището е Гайтанджийската одая. Строена е в местността „Тепавиците” /на мястото на днешния завод „Капитан Дя...
В долния край на Етнографския музей, между Бояджийната и Воденицата-долапкиня, досами вадището е Гайтанджийската одая. Строена е в местността „Тепавиците” /на мястото на днешния завод „Капитан Дя...
27.04.2016 21:39 -
Бабините гозби
Великденски кифлички
Продукти: 700 г брашно, 280 г масло, 3 лъж. ситна захар, ванилия, 25-30 г мая, мляко, захар, 6 яйца, бадеми, яйце, сол, мармалад.
Приготовление:
Продукти: 700 г брашно, 280 г масло, 3 лъж. ситна захар, ванилия, 25-30 г мая, мляко, захар, 6 яйца, бадеми, яйце, сол, мармалад.
Приготовление:
27.04.2016 16:25 -
Бабините гозби
Шоколадов коняк
Продукти: 1/2 л прясно мляко, 1/2 кг захар, 50 г какао, 150 г ракия /коняк/, шоколадова есенция. По желание алкохолът може да е повечко.
Приготовление:
Продукти: 1/2 л прясно мляко, 1/2 кг захар, 50 г какао, 150 г ракия /коняк/, шоколадова есенция. По желание алкохолът може да е повечко.
Приготовление:
27.04.2016 16:08 -
Бабините гозби
Великденски курабии
Продукти: 5 яйца, 2 чаши захар, 1 чаена чаша топена мас, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 пак. амонячна сода, около килограм брашно.
Приготовление:
Продукти: 5 яйца, 2 чаши захар, 1 чаена чаша топена мас, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 пак. амонячна сода, около килограм брашно.
Приготовление:
27.04.2016 15:50 -
Бабините гозби
Джуркана коприва
Продукти: коприва, 1 глава лук, 1 каф. чаша олио, 7 суп. лъж. брашно, червен пипер, подправки.
Приготовление:
Продукти: коприва, 1 глава лук, 1 каф. чаша олио, 7 суп. лъж. брашно, червен пипер, подправки.
Приготовление:
24.04.2016 19:57 -
Малки грешки - големи смешки!
Истински историйки
В час по родинознание учителката пита:
- Деца, какво са отглеждали траките?
В час по родинознание учителката пита:
- Деца, какво са отглеждали траките?
24.04.2016 19:25 -
Трудното е лесно, щом е интересно!
Урок по физика
Наклонена равнина
Дъската здраво повдигни,
Наклонена равнина
Дъската здраво повдигни,
24.04.2016 19:01 -
Трудното е лесно, щом е интересно!
Урок по химия
Валентност
Знаят даже и децата,
Валентност
Знаят даже и децата,