Постинг
29.04.2016 17:25 -
За великденските яйца на Димитринка
Автор: razumka
Категория: Забавление
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 17.05.2016 13:17
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 17.05.2016 13:17
Години наред, на Велики Четвъртък в Етъра, Димитринка Илиева демонстрира пред малки и големи как хората едно време са боядисвали яйцата с багрила от природата - треви, листа и корени.
Тази дребна и крехка жена, пременена в празнична носия, събира малчугани в Самарджийската къща и с присъщата си благост и доброта, им разказва за миналото и забравените традиции. В къщата насред чаршията, копие на дома на майстор-самарджия от с. Тумбалово, Севлиевско от 19 в., настава глъч и суетня.
На този ден Димитринка отрано подклажда огнището и подготвя отварите за боядисване, а с идването на децата, започва празникът. Настаняват се на трикраките столчета, а на паралията-маса слагат яйца, цветя и листенца. До огнището са котлетата с гореща вода и чакат реда си...
И докато Димето разкрива силата и тайнството на природните бои, увлекателно разказва на малките приказката за едно време...
... Беден бил този занаятчия. Самари правел, а самари не се купували всеки ден. Мятали ги на магаретата за езда и превозване на товари. Самарджията живеел оскъдно с челядта си. В кухничката /къщито/ върху пръстения под, измазан с глина постилали рогозка, а върху нея - маса паралия и трикраки столчета. По дървените полици нареждали глинените паници, стомни, гърненца и бакърените сахани, тенджери, тави. А големите делви и котли слагали на пода до стената. На водника пък, закачали менците за вода. В спалнята / собата/ лягали на пода върху рогозки, козяк и олюви /вълнени постелки/. Огнището в кухнята било свързано с джамал, който топлел стаичката за спане.
Предприемчив бил балканджията! Животът го научил да оцелява с това, което природата му дава! И поминък имал, и на празници се радвал!
По Великден, в четвъртък, стопанката на дома ставала рано-рано, та да смогне да начерви яйцата до изгрев слънце, такова било поверието. В миналото яйчицата се правели само червени, като Христовата кръв! С първото яйце се натърквали бузите на децата, да са здрави и румени, а после го слагали до домашната икона. Хората вярвали, че червеното яйце ги пази от болести и злини! По-късно започнали да шарят и пъстрят яйцата в различни цветове...
И докато децата слушат с интерес, изпод чевръстите пръсти на Димитринка, едно по едно излизат червени, от отварата на броша, яйца; зелени - от копривата и лапада; жълти - от люспите на лука; кафяви - от листата на ореха. С напътствия и съвети, тя помага на децата да боядисат и своите яйчица. По-търпеливите прилепват листенца от магданоз, здравец или друга тревица върху яйцето и го пъхат в прозрачно чорапче, преди да го топнат в боята. Просто не е за вярване, как едно листенце здравец може така да развълнува човек и да събуди у него българското!
Някои се забавляват, като рисуват с восъчна свещ върху яйцето буквички и фигурки. А мине ли през боята, такова яйце може и приказно да стане!
Гледайки радостта по детските личица от дОсега със старите традиции, човек неволно се замисля за истински стойностното на един християнски празник!
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 85