Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2016 11:33 - За родолюбието
Автор: razumka Категория: История   
Прочетен: 721 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2016 15:04


imageЗА ЕТЪРА

Уникален е по своя идеен замисъл и изграждане Етнографския музей „ЕТЪР”  до Габрово!
Велика е идеята на създателя Лазар Донков в този жив музей под открито небе да се покаже находчивия и практичен ум на балканджията в епохата на Възраждането!
След огромната научноизследователска дейност на родолюбивия габровец Лазар Донков, през 1963 г. започва изграждането на Етнографския парк-музей „Етър”, който отваря врати за първите посетители на 7 септември 1964 г. Малко по-късно се оформя и застроява Занаятчийската чаршия. Сега на площ от 7 ха са разположени повече от 50 музейни обекта, някои от които реставрирани, други – пренесени, а трети – изградени като копия на оригинали.
Оттогава до днес това най-българско кътче в полите на Балкана привлича и радва хората! Нас, българите, ни изпълва с гордост, а у чуждестранните туристи буди възхищение този изобретателен балканджийски ум, използвал силата на водата, камъка и дървото, за да сътвори удивителни съоръжения...Едва прекрачил портата, човек се потапя в българския възрожденски дух.
Оживяват старите воденици и валявици, звънтят чукове и наковални в работилниците, майстори творят чудеса... От фурната се носи мирис на прясно изпечен симид, а шекерджийницата те мами със сладък аромат на халвички и захарни петлета.
Лете под нозете отеква калдъръмът, струи планинската вода на Сивек, зеленината на габъра те обгръща, а по чардаците и под надвисналите стрехи на къщята те примамва тиха сянка...
Зиме на Етъра е снежна приказка! Красотата и белотата те покоряват със снежните калпаци на възрожденските къщи и пушещите коминчета...
Несравнимо е усещането от допира и с багрите на пролетта и есента! А планинската рекичка Сивек все тече и шуми, ту бърза и пенлива, ту тиха и спокойна.
Етърският музей е място за отдих и поука:
„Бащино огнище не оставяй, стари обичаи не презирай!”
Този скъп завет на Г.С.Раковски, издълбан на каменния мост, водещ към чаршията, ни напомня да сме българи!

image
image
  

Автор: Razumka
Представям ви поредица от разкази за Етърските майстори днес, публикувана в пресата. Предстои издаването на книга.


Тагове:   две,   едно,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Благодарности
23.03.2016 11:43
за този материал. Върнахте ме в спомените. Била съм там няколко пъти и все ми е малко.
цитирай
2. razumka - За родолюбието
26.03.2016 12:11
Здравейте! И аз благодаря за отзива Ви! Всички мои очерци за етърските майстори вече са публикувани като рубрика във вестник. Реших да ги споделя и с вас, за да не забравяме силата на възрожденския дух!
А защо точно за Етъра - защото работих повече от 6 години като информатор и екскурзовод в Етнографския музей и бях изключително щастлива от докосването до ценните български традиции, съхранени и до днес!
Вече пуснах публикации за две работилници със заглавия, свързани със занаята и подзаглавие Етърските майстори. Ще публикувам и другите мои творби за хората, демонстриращи възрожденските занаяти и се надявам, да ви доставя истинска духовна наслада!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razumka
Категория: Забавление
Прочетен: 91751
Постинги: 132
Коментари: 27
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930