Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 11:01 - „Какъвто кон яздиш, такава песен ще пееш...”
Автор: razumka Категория: Забавление   
Прочетен: 3596 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2016 13:25


 /ЕТЪРСКИТЕ МАЙСТОРИ/
   
   Същата люлякова къща-близнак, в която е и Мутафчийската, е приютила и Сарашката работилничка в Етнографския музей. 
Наименованието идва от „сарач”, което на арабски означава седло. Възниква през Бронзовата епоха след опитомяването и използването на коня. Сарачите са занаятчии, които майсторят впрегатни и ездитни конски принадлежности.
   Прекрачите ли прага на Сарашката, ще усетите мириса на кожа и ще се окажете сред конска амуниция.
   Майсторът Станимир наследява от баща си Бай Митьо занаята и след упорит труд получава Свидетелство за Майстор по занаята художествена обработка на кожа.
   В работилницата наред с основния материал - обработени говежди и биволски кожи, той използва и сарашки конци, дърво за хамути, зебло, ръженица, бои, лепила, катран.
   По стара ръчна технология изработва хамути, палдъми, юзди, седла, юлари, дизгини /управляващи кожени ремъци/ и др. такъми.
   А разнообразието от колани, чанти, торби, кесии е толкова голямо, че ти е трудно да избереш. Всяко изделие е уникат и привлича със своята неповторимост и качество.
   Майсторът показва как с ръчна машина разкроява дебелата кожа, реже я с ножовка и сглобява детайлите със сарашка машина.
   Дупките пробива със замби с различни размери.
   Украсява сарашките изделия с готови бронзови кабзи и ги обшива със „саръм” /ленти от ярешки и свински кожи/. Герданите и пискюлите пък се слагат против уроки и магии.
   "Юздата, казва вещо майсторът, може и да стане за ден. Но палдъмът за гърба на коня иска най-малко два-три дни, шие се на дървено „магаре”.
   Споменът връща потомствения занаятчия назад във времето, когато малкото момче помага на баща си в работилницата и "попива" възрожденския занаят.
   „С чиракуване се почва, накроени ленти на дължина да направиш, мъниста за украса да нанижеш. Почнеш ли и да сглобяваш, вече си калфа....

   А за да си майстор, ти е нужно познанието, получено от старите занаятчии, сръчността на ръцете и умението да твориш...”.

image



Тагове:   две,   ТРИ,   едно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razumka
Категория: Забавление
Прочетен: 91796
Постинги: 132
Коментари: 27
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930