Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2016 16:37 - Еньовден
Автор: razumka Категория: Забавление   
Прочетен: 1155 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 24.06.2016 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 24 юни Православната църква чества рождението на Св.Йоан Кръстител, който предрича раждането на Спасителя Христос.
На тоя свят ден всяка година празнуваме Еньовден, Денят на животворните билки.
Народните поверия за Еньовден са родени от вярата на хората в доброто и надеждата за здраве и берекет.
... Казват, че в тая лятна утрин изгревът на слънцето е като магия. То сякаш трепти и играе, а съзреш ли това вълшебство, ще си здрав през годината.
И още, обърнат с лице към изгряващото слънце, видиш ли през рамо, отразена цялата си сянка, от здраве няма да се отървеш. Но ако тя е наполовина, очакват те болежки.
Вярва се, че на тоя ден Слънцето тръгва към зимата, но преди да поеме пътя си, първом се окъпва в реките и сторва водата лековита. Като излезе от реката, Слънцето се отърсва на тревата и я поръсва с чудодейни капчици. Отъркаля ли се човек в росата рано сутрин, със здраве и сила ще е дарЕн!
Още преди изгрев слънце, по росна трева, жените грабват кошници и хукват по поляни, храсталаци  и ливади за целебните билки, че тогава тревите имат най- лековита мощ.
В магическия еньовски венец моми и невести вплитат 77 и половина билки, всички дъхави и омайни. Първата чудодейка е еньовче, с дребни жълтеникави цветчета, викат й още драгайка. Нежно биле, но богато с етерично масло и витамин С, цяр за болести и рани. Подир него в кошницата се стъкмяват лайка и звъниче, мечо грозде, маточина и къпина, мащерка, бял и жълт равнец, лопен и очанка, волски език и гороцвет, здравец, росен, глухарче, подъбиче, дилянка... и така до 77 уханни треви. За всяка болка има и билка!
А в половинката билка е тайнството..., тя е за нелечимата болест "без име"! Бере се наслуки, със затворени очи. Момата се пресяга с ръка зад гърба си и което биле улови, то е наречено за незнайната болест!
Провреш ли се през Еньовски венец от 77 и половина билки, ще бъдеш жизнен, здрав и бодър!
С еньовче пък, жените свиват китки и плетат венчета, които именуват на всеки от домочадието. През нощта венчетата приспиват навън, а на заранта по тях се гадае за здравето на всеки. После ги окачват на стената, та ако някой легне болен, цяр с отвара да му сготвят.
На Еньовден момите си берат и билета, с които правят магии за любов и разлъка.
Приказното разковниче цъфти точно преди изгрев. Казват, че четирилистното разковниче е стократно по-силно от четирилистната детелина за любовни заклинания, щастие и късмет. Според легендите, намират го само костенурките или таралежите, затуй го наричат Таралежово или Костенурково. Толкова е мощно, че може каменен зид да събори, заключена врата да отвори...
Любов носи и талисман от бял оман, а той се открива къде-къде по-лесно от разковничето... Има и една стара любовна билка, която омайва и оплита човек в мрежите на любовта, и името й е такова - омайниче...
За любовни наричания се берат и тинтява, и вратига, и бръшлян, и бял имел... А после в нови глинени паници и гърнета на ба-а-авен огън  се вари любовната отвара...
Хубав празник е Еньовден!  С ритуали за здраве и любов!
... Но има и тъмна страна... Старите хора вярват, че в нощта срещу Еньовден, още по първи петли вещици и магьосници литват, та да оберат лековитата роса преди другите. А подир туй, със заклинания прелитат над нивите и ограбват плодородието.
В тая нощ, момък може завинаги да изпадне в плен на омайна самодива, зърне ли дълбоките й сини очи...От пагубната обич спасението е отвара с перуника!
Ако пък, мома иска да се отърве от влюбен в нея змей, ще трябва да се окъпе в отвара от пелин...
Стопаните на село знаят още, че на Еньовден не бива да се жъне нивата! Св. Еньо с гръм ще порази всеки, който работи, а не почита празника му!...
...
Да посрещнем Еньовден с усмивка и добро!
През билковия венец за здраве да минем!


image


image


Тагове:   две,   едно,


Гласувай:
2



1. slavimirgenchev1953 - Минах през венеца -
24.06.2016 08:38
много добре се почувствах. Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: razumka
Категория: Забавление
Прочетен: 91748
Постинги: 132
Коментари: 27
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930