Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2016 14:11 - ...Я си имам до три билки, До три билки босиловки: Една билка - жив да бидеш, Втора билка - лов да ловиш, Трета билка - син да имаш!...
Автор: razumka Категория: Забавление   
Прочетен: 1075 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2016 13:23


 /ЕТЪРСКИТЕ МАЙСТОРИ/

   Има едно кътче на Етърската чаршия, където затвориш ли очи, все едно си сред зелените планински поляни, осеяни с ухаещи треви... Чуваш напевния звън на хлопките и вдишваш омаята на билките...
   Силният мирис от втория етаж на възрожденската къща от с. Нова махала с хлопкарска работилница на първия, те тегли нагоре към Билкопродавницата. Миризмата на лековитите растения те опиянява и примамва в своя мистичен свят. 
   Когато лечителката и билкарка Пепа реди своята приказка за този непресъхващ извор, очите й радостно сияят.
   ...Билките са свети творения, съществували много преди човека. Винаги са били естествената среда, в която ние се раждаме и живеем. Човек и природа като единно цяло! Затова и познанието за лечебните треви е нещо естествено. В началото те били само храна за човека, разказва Пепа, но след грехопадението се появили болестите и хората започнали да търсят начини да се лекуват с тревите. Опознавали ги и като цяр природен...
   Непрекъснато се уча, казва билкарката, лечебните треви са един безкраен пъзел. Всяка следваща стъпка е основа за постигане на ново ниво. Там няма таван, винаги има още нещо, което трябва да бъде открито, изследвано и приложено. А да помагам на хората, това ми носи радост... Обичам работата си, за мен тя е смислена и прекрасна!
   За всяка болка, казват хората, има и билка!
   Канадският трън, например, е лек при камъни в бъбреците.
   Лопенът или още овча опашка се взема при фарингиални и дихателни заболявания на нивото на гърлото.
   Миртили, известно като синя боровинка, е силно антивирусно средство при грипни епидемии.
   Сапуничето пък, съдържа биологично активни вещества /сапунини/, които определят миещото действие на билката, с която се почистват и петна от дрехи.
   Змийското мляко го наричат още „ласточкина трава”. Едно време хората забелязват, че за да прогледнат малките лястовички, майките кълват от оранжевата билка и им пускат в оченцата. Тази билка лекува очни, туморни, жлъчни и кожни заболявания.
   Жълтият кантарион е известен като божествената билка или „Христова чудотворка”, лекуват с нея стомашни заболявания и нерви.Стопаните знаят, че набран на Еньовден и закачен на дърво, той пази нивата от градушка.
   Легендата за салвията / „salveo” означава здраве, лековит/ разказва, че докато Богородица бяга с Младенеца от преследвачите, пратени от цар Ирод, полухрастът с красиви лилави цветове и прекрасен аромат се разтваря, за да скрие и приюти Майката. Казват му още „ божигробски босилек” или „рожково биле”. Тази чудотворна билка лекува косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, гинекологични заболявания, главоболие, умора.
   Живовлякът е „майката на билките”, защото листата му са истинска съкровищница на витамини C, A и K. Със сока от листата му още в древността хората лекуват рани и изгаряния, а с отварата му – туберколоза и дихателни заболявания. Растението е известно и с лечебното си действие срещу рака на дебелото черво. Използва се и като противоотрова при ужилване от насекоми. Сокът му е изключително полезен и изцерителен, а с листата на широколистния живовляк се свиват вкусни сармички.
   Невенът е една от старите български билки за лечение на стомашночревни заболявания и гастрити. А мехлем от невен и свинска мас се ползва при кожни заболявания и изгаряния.
   Освен, че е диуретик и помага при проблеми с паметта и косата, полският хвощ може да бъде и интересно ястие с панировка или разхладително питие.
   От младите листа на глухарчето, накиснати в леко подсолена вода, с нужните подправки се приготвя полезна салата.
   За салата се използват и листата на медуницата, чийто цвят е медоносен и лекува белодробни заболявания.
   А най-питателна и ценна с изключителните си свойства е Царица Коприва, която е мощно кръвопочистващо средство. В чорбица, яхния или зелена баница уханието на парливото растение е невероятно вкусно!
   Сред многообразието на билките са и по-специалните, които са като любовен еликсир за хората.
   Интересно, пък и полезно е да се знае, че:
  • Ванилията разбужда копнежа по далечното непознато, отваря погледа на човека за нежното и изящното.

  • Шафранът тонизира и енергизира, а мускатовото орехче и трабузанът /бабини зъби/ успокояват и привнасят гореща енергия.

  • Карамфилът помага на плахите и срамежливите и носи затопляща енергия.

Сред афродизиаците са и кардамонът, канелата, ветрогонът, портокалът и какви ли не любовни билки...
   Вярва се, че билките имат най-голяма лечебна сила в нощта срещу Еньовден, 24 юни, Рождеството на Св.Йоан Кръстител. Берат се от полунощ до изгрев, преди да се е показало още Слънцето, за да се улови мига на Благословението. Тогава Слънцето се събужда най-рано от всякога, окъпва се в жива вода от извор, река и я превръща в лековита, а после отърсва капки върху тревите и цветята и ги благославя с живителна сила.
   На този ден 77 и половина билки се сплитат в Еньовски венец и се ползват за цяр през цялата година. Първата откъсната билка е еньовче, цветето на здравето и дълголетието. След 77-та билка /77 болки имат цяр/, жената зажомва и каквото хване зад гърба си – то е половината билка / за болестта с незнайно име/. Това е магическото участие, разковничето, както казват старите хора...

image

image



Тагове:   две,   ТРИ,   едно,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razumka
Категория: Забавление
Прочетен: 91655
Постинги: 132
Коментари: 27
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930