Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2016 14:48 - Прокопий Пчелар
Автор: razumka Категория: Забавление   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.07.2016 16:03


  В разгара на знойното лято, на 8 юли, християните почитат св. великомъченик Прокопий, покровител на пчеларите.
  От стари времена хората вярват, че пчелите са удивителни и чудновати божи създания, които прелитайки от видимия в невидимия свят, вещаят злото и предричат доброто в живота. Затова старанието и грижите за тях са все едно грижи за здравето и благоденствието на хората.
  Още от ранното християнство дълбоко в човешките души е скътана вярата в народния обичай и в сполуката, която носи спазването на съкровения ритуал.
   Рано заранта жените запретват ръкави и замесват в нощвите пухкаво бяло тесто, от което изпичат два обредни хляба - единия "Боговица" в чест на Господ, а другия - "Светец" в чест на св. Прокопий. Извадят ли питите от пещта, за малко ги оставят да си "починат", а после още топли, стопаните ги отнасят до пчелина. Там ги турят на месали, постлани на земята до кошерите, намазват ги с мед и ги прекадяват три пъти с тамян. От всеки кошер пчеларите изваждат по малко от новия мед, та да има за цяр и "за питите на зимния светец", св. Харалампий.
   С обредните пити и меда всички се отправят на тържествена служба в църквата. Като свърши празничната литургия, осветените хлябове се разчупват и на всеки се дава по залък с мед за здраве и берекет в семейството. А осветеният мед се оставя в храма да пренощува, за да има животворна и целебна сила.
   След черковния ритуал стари и млади сядат на богато стъкмените трапези и веселието започва. Хапват и пийват, по-гласовитите пеят обредни песни, а около софрите се вият кръшни хорА и ръченици. Глъч и смях се носи из селото, живо бръмчило, като жуженето на пчелите  в кошера. Вдига ли се шум и врява, повече ще се роят пчелите, повече благодат и изобилие ще има...
   И уж, от древността пчеличките са символ на трудолюбие, пък и на тоя ден си има табу - да не се върши никаква работа!
...
   Е, да празнуваме Празника на пчеларите! Кой както може, дали със залък с мед или с пищна гощавка, важното е да вдигнем наздравица за хората, пчеличките и вълшебния МЕД! Този божествен еликсир, дар от природата!


   С музикален поздрав!





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razumka
Категория: Забавление
Прочетен: 91504
Постинги: 132
Коментари: 27
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930