Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2016 17:29 - „Ока брашно да имаш, и него дай на майстор да го омеси..."
Автор: razumka Категория: Забавление   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2016 13:26


/ЕТЪРСКИТЕ МАЙСТОРИ/

   В  Етърския музей ще откриете фурната по вкусното ухание на току-що опечени симиди и гевреци, на топли, пухкави пърленки, на най-благите банички...
   Откъдето и да влизате в музея, мирисът ви грабва и ви води към китна, белосана къща, в която е симидчийската работилница. Копие на габровска къща с фурна от 1875 г., тя и до днес е съхранила възрожденския дух.
   И зиме, и лете, от ранни зори до късен следобед, докато замлъкнат и последните човешки гласове по чаршията, над фурната се вие дим и се носи неустоим аромат...
   По стара изпитана технология тук се приготвят прочутите симиди и гевреци, и какви ли не още тестени лакомства.
   Посреща ви хубава и усмихната Таня, майстор-ситничар, която практикува този занаят вече 25 години, от които 15 г. в  Етъра. Завършила е Техникума по обществено хранене в Габрово и досега пази мили спомени за първите си учители в занаята. 10 години е работила и набирала опит в Габровския хлебозавод, докато съдбата я довежда в етнографския комплекс. Явява се на конкурс, спечелва го и оттогава до днес се труди неуморно ден след ден.
Обича работата си и предава тази любов и на помощниците си, всички в бели, чисти облекла, винаги бодри и закачливи.
   Таня е най-ранобудната майсторка в Музея. Още по тъмно, към 4.30 – 5, тя е в работилницата. Още несъмнало, а стъпките й отекват по калдъръма.
   Най-трудният етап от старата технология, споделя Таня, е опалването на пещта. От вечерта тя се зарежда с букови дърва, а рано-рано се запалва. Трябва по цвета да се познае колко е гореща, че белите симиди с нахутена мая искат по-висока температура, а баничките – по-ниска. Пък великденските козунаци са много капризни и трябва фино, леко да се пекат.
   От майсторски оплетените пък, сладки козунаци надничат стафиди и примамват с аромата си. Който е опитал Танин козунак, пази вкуса и уханието му до следващия Великден!
   Таня казва, че за да е хубаво тестото, трябва да е замесено с радост и любов. Да си ведър и с добро настроение, с усмивка да месиш! А щом тестото втаса, трябва с умение да се формоват тестените изделия.
   За Таня истинската радост и удоволствие идват, като се извадят тавите с ухаещите закуски, наредени като войници в строй! И се чудиш от коя тава да грабнеш...
   Трудно е човек да устои на такава гледка! И опашката от хора се извива чак до Саковата къща. Това я радва, това е признанието на труда й!
   И сигурно, няма посетител на Музея, който да не е опитал тестените вкуснотии...Ако имате късмет, може да хапнете и от патентованите Танини изделия – „Етърка” /със сирене и чушка/, „Сивек” /с плънка от сирене и кашкавал/ и „Цървул” с червен пипер.
   А VIP-гостите на Музея отнасят със себе си, не само възрожденския дух на Етъра, но и вкуса и уханието на Танината погача с шарена сол...
image


image



Тагове:   две,   ТРИ,   едно,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: razumka
Категория: Забавление
Прочетен: 91124
Постинги: 132
Коментари: 27
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031